Hrvatska je nadaleko poznata destinacija koja u zadnje vrijeme privlači sve veći broj ljubitelja vrhunske gastronomije. Obzirom na ugodnu klimu cijele godine, hrana ovdje ima poseban okus. U Hrvatskoj se proizvode i sirevi koji će biti glavna tema ovog bloga, a koji često dobivaju najviša priznanja na važnim međunarodnim natjecanjima, poput londonskog World Cheese Awards. U ovom blogu pričati ćemo o nekim poznatim hrvatskim sirevima te pobliže opisati Paški sir, simbol otoka Paga.
Sir se proizvodi u svim Hrvatskim regijama
Sirevi su jedni od najomiljenijih delicija u Hrvatskoj te je teško zamisliti neki doručak, predjelo, proslavu ili ležernu večer uz vino, a da nam nedostaje sir. Iako je Hrvatska mala zemlja sa skromnijim proizvodnim kapacitetima, sirevi su ovdje iznimne kvalitete. Veliki doprinos tome daju brojni OPG-ovi i seoska domaćinstva, ali i sirevi velikih proizvođača. U koji god dio Hrvatske došli pronaći će te različite načine proizvodnje kao i različite okuse sireva. Lokalni uzgoj, čista i netaknuta priroda te recepti koji se generacijama čuvaju u obitelji, zaslužni su i za osvajanje brojnih nagrada te prepoznatljivost na svjetskoj gastronomskoj sceni kao izvoran hrvatski proizvod. Vrhunski sirevi se jedu od Međimurja i Slavonije do Istre, Like i Dalmacije.